معاون رئیسجمهور در امور زنان و خانواده گفت: ۲۱ درصد جمعیت کشور را دهه شصتیها تشکیل دادهاند و تجرد دهه شصتیهای بیشتر از دهههای دیگر است.
انسیه خزعلی، معاون زنان ریاست جمهوری درباره بیمه زنان خانهدار اظهارداشت: بیمه زنان خانه دار دارای سه فرزند روستایی برای اولین بار در این دولت اجرایی شد. این امر سالها به عنوان قانون بالادستی بود اما چون بودجه آن تأمین نشده بود تا الان اجرا نشده بود.
وی افزود: امیدواریم این موضوع برای زنان شهری هم محقق شود. همچنین اکنون ناباروری ۱۰۰ درصد پشتیبان بیمه را دارد. زنان باردار و شیرده تا پایان شیردهی و فرزندان آنها تا پایان ۵ سال نیز تحت پوشش بیمه قرار گرفتهاند.
وی درباره مأموریتهای معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری، گفت: معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری دستگاهی ستادی است که مسئولیتهایش عمدتاً در راستا برنامهریزی، سیاست گذاری و هماهنگی با دستگاهها و نظارت بر اجراست.
خزعلی با بیان اینکه نمیتوان گفت معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری مستقیماً در مسائل اجرایی دخیل است، تصریح کرد: اما این معاونت با نظارت دقیق بر اجرای قوانین میتواند خیلی از دستگاههای اجرایی را ملزم به عملیاتی شدن و به صحنه آوردن قوانین کند.
آئین نامه و قانون زیاد داریم اما در اجرا ضعیف هستیم
خزعلی توضیح داد: یکی از ایرادات ما در کشور این است که قوانین اجرا نمیشوند. آئین نامه و قانون زیاد داریم اما در اجرا ضعیف هستیم. علت آن نبودن بودجه، نبود نیروی کافی، نبود تجهیزات و… است.
وی گفت: البته گاهی اوقات قوانین نیز خیلی محاسبه گری نشدهاند تا پشتوانه بودجه و امکانات و آمایش سرزمین را ملاحظه کرده باشند و این ایراد به قوانین وجود دارد. ما در حوزه زنان میخواهیم به جد این امر را پیگیری کنیم که این اهتمام وجود داشته باشد.
وی بیان داشت: عمدهترین چالش ما شاید به دلیل ستادی بودن ما است. بسیاری از مواردی که دلمان میخواهد به صحنه عمل آیند، اینگونه نمیشود. شاید گزارش گیری چاره کار نباشد چراکه شاید گزارش گیری بخشی را به تحرک وا دارد اما به علت شرایط ویژه سازمانها بعضاً نه تنها بودجه به خود وظایف آنها نمیرسد بلکه به طرحهای ما نیز نمیرسد. از این رو این گزارش گیری هم به اجرا ختم نمیشود.
معاون زنان رئیس جمهور گفت: از این رو ما تلاش کردیم از دستگاههای مختلف اعتباراتی را در سفرهای استانی بگیریم. نیازهای استانها را به ویژه در حوزه زنان و خانواده بررسی کردیم و تلاش کردیم با گرفتن اعتبارات و دادن به دستگاههای اجرایی مربوطه، عاملی را برای کار ایجاد کنیم. ماههای گذشته سعی کردیم هر هفته ارتباط با مسئولان استانها از استاندار تا مدیران استان را داشته باشیم تا پیگیر مصوبات باشیم. این موارد توانسته خیلی از موارد مورد نظر ما را اجرا کند.
خزعلی درباره توانمندسازی زنان با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری پیرامون جایگاه زن در خانواده اظهار کرد: مقام معظم رهبری تاکید دارند که از یک سو به زن به عنوان موجودی مستقل که مانعی برای پیشرفت او نباشد نگاه شود و از طرفی رهبری به نقش بی بدیل زن در خانواده و محوریت زن در خلقت تاکید دارند.
وی با اشاره به سخنان رهبری درباره نقش زن و مرد در خانواده، ادامه داد: رهبری در عین حال میگویند نقش زن مهمتر است و نقشی که زن در دوران بارداری، شیردهی و تربیت فرزند میتواند داشته باشد، بیبدیل است. این لطف خداوند است که زن را مظهر ادامه نسل قرار داده است لذا تلاش ما این است که به گونهای متعادل برای زنان برنامهریزی کنیم که هیچکدام از این دو نقش را از دست ندهند، به طوری که مستقل باشند و برای کار و پیشرفت اقدام کنند و از طرفی محور و حامی خانواده باشند و فرزندانان آنها احساس کمبود مادر نداشته باشند.
نظام واره شغلی زنان را در دستور کار قرار دادیم
معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهوری توضیح داد: از این رو نظام واره شغلی زنان را در دستور کار قرار دادیم. به دنبال این هستیم نظام واره شغلی زنان از ۲۰ تا ۴۰ سالگی که زنان باید به خانواده و فرزندان بهره برسانند را به لحاظ نوع کار، ساعات کاری، دورکاری یا حضوری بودن کار متفاوت ببینیم. اگر مشاغلی را میتوان به خانه منتقل کرد، به خانه منتقل شوند و در این مسیر طرح خانه مولد را در دستور کار داریم تا زنان بتوانند ابعاد مختلف وجودی خود را به بروز و ظهور برسانند.
زنان در سن باروری ۲۴ میلیون نفر هستند
وی در برنامه «پل مدیریت» رادیو تهران در بخش دیگر سخنان خود درباره لزوم توجه به بحث جمعیت، بیان کرد: در آمار و سرشماری سال ۶۵ خانمهای در سن باروری ۱۰ میلیون نفر بودند و تعداد مولید آنها ۲ میلیون نفر بود. اکنون اما خانمهای در سن باروری ۲۴ میلیون نفر هستند و تعداد موالید آنها ۱ میلیون نفر است. سال ۶۵ اوج کمبودها، نبودها و جنگ بود و خانوادهها شرایط عادی و راحتی نداشتند اما نگاهشان این بود باید به عنوان یک سرمایه فرزندآوری داشته باشند.
در خانوادههایی که وضعیت مالی مناسبی دارند تعداد فرزندان کمتر است
معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهوری با بیان اینکه مساله اقتصادی در جمعیت تأثیر گذار است، در عین حال عنوان کرد: در یک پژوهی که توسط جهاد دانشگاهی انجام شده است، زیر ۳۰ درصد خانواده مسائل اقتصادی را برای فرزندآوری مطرح کردهاند. میبینیم در خانوادههایی که وضعیت مالی مناسبی دارند تعداد فرزندان کمتر است و نمیتوان ارتباط تنگاتنگی بین وضعیت اقتصادی مناسب و تعداد فرزند یا فرزندپروری بیان کرد. شاهد هستیم نخبگان ما گاهی از خانوادههای متوسط و پایینتر از متوسط و با داشتن فرهنگ غنی به این مراحل رسیدهاند اما دولت هم باید مسائل اقتصادی را پشتیبانی کند. بودجه برخی موارد قانون جوانی جمعیت دیده نشده که اگر دیده شود میتواند عملیاتی شود.
ازدواج بسیار کم و فرزندآوری کم شده است
خزعلی خاطر نشان کرد: ازدواج بسیار کم و فرزندآوری کم شده است. سن ازدواج به ۲۵ سال برای زنان و ۲۹ سال برای مردان و سن فرزندآوری به بالای ۳۰ سال رسیده است. نوع نگاه به ازدواج عوض شده است و الان شاهد این هستیم که در محیطها و منطقههایی که وضعیت فقر بیشتر است تعداد فرزندان بیشتر از مناطق مرفهنشین است. تعداد چهار قلوها کم بود و ما میتوانستیم مسکن برایشان فراهم کنیم. از وزارت راه خواستیم مسکن رایگان و نه تنها قسطی به چهار قلوها را در اولویت قرار دهد که در برخی استانها انجام شده است.
وی درباره سایر تسهیلاتی که دولت برای افزایش جمعیت در نظر گرفته است، اظهار کرد: کار دیگر ما ارائه تسهیلات برای زوجین دهه شصتی بود. تجرد دهه شصتیهای ما بیشتر از دهههای دیگر است و جمعیت آنها بیشتر است.
خزعلی اعلام کرد: ۲۱ درصد جمعیت ما را دهه شصتیها، ۱۵ درصد جمعیت ما را دهه هفتادیها، ۱۵ درصدش را دهه هشتادیها و ۹ درصد جمعیت را دهه نودیها تشکیل میدهند. بنابراین اگر دهه شصتیها شرایط خوبی برای ازدواج داشته باشند میتوانند کشور را جوان نگه دارند. در روستاها دو برابر شهرها تجرد داریم. سال گذشته سیاست دادن تسهیلات به زوجین مجرد دهه شصتی را در دستور کار قرار دادیم. امسال شرایط بودجه به ما این اجازه را نداد که آن سیاست را ادامه دهیم اما برنامه داریم که برایشان بسته حمایتی داشته باشیم.
معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهوری گفت: خانوادهها باید در بحث ازدواج آسان گیری و ساده زیستی را سر لوحه کار خود قرار دهند.
منبع: خبرگزاری مهر / کد خبر 5795890 / ۶ خرداد ۱۴۰۲